Spring naar de inhoud
Mooie natuurplekjes rond

“DE KWETSHAGE”

Provinciedomein Tillegembos

Wist je dat Tillegembos het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen is? Het prachtige domein is maar liefst 131 hectare groot en heeft heel wat interessante fauna en flora in petto voor zijn bezoekers. Je vindt er ook uitgestrekte wandelpaden, lig- en speelweiden en een gezellige herberg ‘In de Trutselaar’. Ook cultuurhistorisch heeft Tillegem een en ander te bieden: een prachtig kasteel met formele tuin en een neogotische domeinhoeve met een rosmolen.

Beisbroek

Het 98 ha grote groendomein is opengesteld als wandelgebied maar ook de hoofdassen zijn toegankelijk voor fietsers. Vooral beuk en naaldbomen sieren hier het bos. Spring zeker even binnen in het bijhorende kasteel, waar het Natuurcentrum en de Volkssterrenwacht gehuisvest zijn. Je leert er alles over de natuur ter land en de sterren in de lucht! Een planetenpad, cafetaria en diverse picknickplaatsen maken je geluk compleet!

Vloethemveld

Wie vandaag in Zedelgem rondwaart en aan het Vloethemveld passeert, kan het zich amper voorstellen, maar deze plek speelde een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Het militair domein is zelden toegankelijk voor publiek omwille van zijn uitzonderlijke natuurwaarden. Informeer bij Toerisme Zedelgem naar de mogelijkheden voor rondleidingen rond dit thema. Maar de bossen rond het militair domein, op voormalig heidegebied, lenen zich perfect voor een natuurwandeling. Via een robuuste uitkijktoren kijk je uit op dit militair domein met bijzondere oorlogsgeschiedenis en prachtige natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone: een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken,… prikkelen de fantasie.

Kruidentuin Tudor

De kruidentuin van Tudor bevat tal van soorten kruidachtige planten. Zo heb je keukenkruiden, geneeskruiden, verfplanten, industriële gewassen en aromatische kruiden. Daarnaast bevat de kruidentuin een gamma aan kleinfruit wat een paradijs is voor de bijen. Met een bezoek aan de bijhorende bijenhal steekt u heel wat op over het sociale leven van de bijenkolonie, de relatie en wederzijdse aanpassingen tussen plant en bij en de werkzaamheden van de imker en zijn materialen.

Assebroekse Meersen

Laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door knotwilgen en populieren zijn typisch in dit landschap ten Oosten van Brugge. Tijdens vochtige periodes zijn laarzen geen overbodige luxe als je stappen gaat in de Assebroekse Meersen. Ga op verkenning met de Meersenwandelroute (6,8 km) of via het wandelnetwerk Velden en Meersen.

Domeinbos Kampveld

Het 294 ha grote domeinbos Kampveld bestaat uit vier delen: Rooiveld, Kampveld, Papenvijvers en Nieuwenhove. Bossen, graslanden en moerassen wisselen er elkaar af en twee natuurlijk meanderende beken stromen doorheen het gebied. Je kan het gebied gemakkelijk verkennen aan de hand van een korte bewegwijzerde wandeling (2,6 km) met start op de parking. Je kunt ook kiezen voor de uitgebreide Kampveldwandelroute (9,1 km), die zowat het hele domein doorkruist. Ook voor de mountainbikers is er een mooie avontuurlijke route (4 km) voorzien.

Zwin Natuur Park

Het Zwingebied strekt zich uit over de gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg. Het is een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust en wordt dagelijks overspoeld door de zee. De wisselwerking maakt van Provinciaal Natuurpark Zwin een unieke biotoop met een rijke plantengroei en enorme aantallen vogels die neerstrijken om te foerageren of te overwinteren. Het Zwin Natuur Park heeft diverse arrangementen voor groepen. Je kan een natuurwandeling maken met een Zwingids, een kookworkshop volgen, een teambuilding, een begeleide fietstocht,… .

De Haan, het mooiste dorp aan zee

 Deze idyllische badplaats is in de loop der jaren een toevluchtsoord geweest voor kunstenaars, schrijvers, artiesten. Alfons Blomme, James Ensor, Albert Einstein waren hier vaak geziene gasten. Meer hierover en nog zoveel meer verneem je tijdens deze wandeling in het mooiste dorp aan zee. Heel wat bekende architecten hebben hun stempel gedrukt op de villawijk van de Concessie. Vooral de Haanse architect Leo Ide heeft grote naam gemaakt in De Haan met o.a. Jolis-Bois, Astoria en de verbouwing van het Grand Hotel du Coq-Sur-Mer.

Verken Bredene

Bredene moet je proeven en beleven, in elk seizoen, op ieder ritme. Uiteraard in de zomer, op het strand met z’n prachtige ongerepte duinen en de talrijke gratis evenementen. In de lente wanneer de parken in volle glorie treden. In de herfst om uit te waaien in de natuurdomeinen Grasduinen en park ’t Paelsteenveld. Wil je net die interessante plekjes zien in Bredene waar je anders achteloos aan zou voorbijlopen ? Doe dan beroep op een Bredense gids. Laat je meevoeren langs het strand, duinen, polders en kreken en ontdek de specifieke flora en fauna. Of kies voor een ogenopenende tocht door de vismijn. Wandel of fiets langsheen restanten van ons oorlogsverleden. En wie weet beklim jij de watertoren, een uniek monument en het enige te bezoeken langsheen de kustlijn.

Oostende

In de Koningin der badsteden is voor elk wat wils. Een frisse mix van cultuur, shopping, gastronomie, uitgaan, fietsen in de polders en uitwaaien op het weidse strand. Oostende, de thuisstad van James Ensor en de inspiratiebron van Marvin Gaye.

nl_BENederlands (België)